
سئو یکی از زیرمجموعه های دیجیتال مارکتینگ به حساب میآید که نقش کلیدی در تمام جستجوهای اینترنتی ایفا میکند. تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که وقتی درباره یک عنوان داخل گوگل سرچ میکنید، چطور هزاران محتوای موجود در سطح وب به صورت رتبه بندی شده به شما نمایش داده میشوند؟
چرا بعضی از نتایج در صفحه اول و رتبه برتر هستند؟ و اینکه چطور موفق شدن بین صدها محتوای موجود در سطح وب، یک جایگاه خوب و برتر کسب کنند؟ چرا و چطور باید سایت مورد نظر را بهینه سازی کرد تا جایگاه بهتری کسب کند؟ جواب همه این سوالات به مفهوم سئو (بهینه سازی برای موتورهای جستجو) وابسته است. در ادامه قصد دارم به بررسی چیستی، چرایی و چگونگی SEO بپردازم تا به جواب تمامی سوالات مطرح شده برسیم، پس تا انتهای این مقاله همراه من باشید!
فهرست مطالب
سئو چیست؟
واژه SEO مخفف کلمه Search Engine Optimization است، که مفهوم بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو شامل میشود. در واقع به مجموعهای از اقدامات که باعث بهبود عملکرد یک وب سایت و رشد جایگاه آن در صفحات نتایج موتورهای جستجو میشود، سئو گفته میشود.

فرآیند سئو چندان ساده و راحت نیست. فرآیند سئو مجموعهای از اقدامات است، که حاصل دانش، تجربه و مهارت خاصی است که برای بهینه سازی وب سایت و عملکرد آن در راستای کسب رضایت کاربر مورد استفاده قرار میگیرد. هم اکنون که ما راجع به سئو صحبت می کنیم، هسته موتور جستجو گوگل شامل بیش از ۲۰۰ فاکتور برای رتبه بندی صفحات وب سایت های گوناگون دارد.
اما نیاز به یادگیری تمام آنها نیست، بلکه در این بخش تجربه است که به کمک افراد میآید و با پیاده سازی و رعایت اساسی ترین معیارها باعث کسب رتبه برتر در صفحه نتایج موتور جستجو می گردد. نکته کلیدی که باید بدانید، این است که گوگل توجه و اهمیت بیشتری به وب سایتهایی دارد که برای کاربران بهینه شدهاند، نه رباتهای خزنده موتور جستجو!
پس دقت داشته باشید که هرچه کاربران از بودن در یک صفحه لذت ببرند و زمان بیشتری را برای بررسی آن وب سایت صرف کنند، موتور جستجو نیز این موضوع را به عنوان یک امتیاز مثبت برای آن وب سایت لحاظ میکند.
چرا سئو اهمیت دارد؟
اکنون مفهوم سئو را متوجه شدیم شاید برای شما سوال شده باشد که اصلا چرا باید از سئو استفاده کنیم؟ سئو چه کمکی به میکند؟ مزایا و کاربردهای سئو برای ما و کسبوکارمان چیست؟ در ادامه مواردی را بررسی خواهیم کرد که تمامی دغدغه های ذهنی شما را برطرف می سازد.

افزایش بازدید و ترافیک وب سایت
وقتی بهینه سازی وب سایت به صورت درست و مناسب انجام شود، وب سایت در صفحه نتایج موتور جستجو رتبه بهتری کسب میکند. رتبه بهتر هم به معنای کلیک بیشتر است. اگر به نمودار تصویر پایین دقت کنید، به راحتی متوجه خواهید شد که نرخ کلیک در رتبه های برتر صفحه اول، بسیار بیشتر از سایر رتبهها است.

پس هرچه رتبه یک وب سایت در صفحه نتایج موتور جستجو بهتر باشد، ترافیک ارگانیک و طبیعی آن وب سایت نیز افزایش مییابد. حتی آمارها نشان میدهد بیش از ۷۰ درصد جستجوهای انجام شده درصفحه اول پایان مییابد. با بررسی این موضوع به راحتی متوجه میشوید که چرا وبمستر ها علاقه دارند رتبه یک گوگل را کسب کنند!
به عنوان مثال، حتما برای شما هم پیش آمده است که در گوگل به جستجوی مطالب مورد نظر خود بپردازید. بلافاصله پس از اینکه نتایج مرتبط با پرسوجو سرچ شده از سوی شما نمایان می شود، اکثر شما بر روی چند نتیجه برتر کلیک میکنید و دغدغه های خود را رفع میکنید. پس اگر دقت کنید متوجه خواهید شد که کسی به سراغ رتبه های پایینتر یا وب سایت های موجود در صفحات دیگر نمیرود!
افزایش فروش محصولات و خدمات
امروزه افراد قبل از انجام خرید، به جستجوی محصول مورد نظر خود می پردازند. مطابق آمار منتشر شده ۹۳ درصد از تجربه های خرید آنلاین با یک جستجوی ساده در بستر اینترنت آغاز شده است. پس رفتار مشتریان تغییر کرده است و کسب اطلاعات، بررسی نظرات سایر کاربران و مواردی از این قبیل بسیار برای آنان با ارزش است.
حال اگر هنگامی که مشتری به جستجوی یک محصول یا خدمت خاص میپردازد، شما به عنوان یک از برترین رتبهها در صفحه نتایج ظاهر شوید، میتوانید محصولات و خدمات خودتتان را بهتر بفروشید. در نتیجه این کار نرخ فروش کسبوکار شما میتواند به میزان چشمگیری افزایش یابد.
کاهش هزینههای بازاریابی
دقت کنید که در سئو وقتی از طریق روش های طبیعی جایگاهی را کسب میکنید، هزینهای بابت هر کلیک پرداخت نمی کنید! اما در سایر روش های بازاریابی مانند تبلیغات کلیکی از نوع بنری یا همسان، Google Ads و یا ریتارگتینگ به ازای هر کلیک شما باید میزان مشخصی هزینه پرداخت کنید.
به عنوان مثال هزینه تبلیغات کلیکی بنری یا همسان چیزی میان ۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان است. حال شما اگر بخواهید روزانه ۸۰۰۰ کلیک دریافت کنید، باید مبلغی بین ۴/۲ میلیون تا ۱۲ میلیون تومان هزینه کنید! پس میزان بودجه شما در توانایی استفاده از این روشها بسیار تاثیرگذار است.
علاوه بر این موارد، مطابق آمار و ارقامها مشاهده میشود که چیزی نزدیک به ۷۰ درصد کاربران به تبلیغات ها توجهی نمی کنند و فقط بر روی نتایج اصلی کلیک میکنند!
افزایش آگاهی نسبت به برند و برندسازی
ابتدا باید مفهوم برند را بررسی کنیم تا متوجه شویم که سئو چطور به برندسازی کمک میکند. برند آن چیزی است که در ذهن و قلب مخاطب نسبت به شما تداعی میشود. در واقع برند آن ذهنیتی است که مخاطبان با استفاده از شما را به یاد میآورند. هویتی که در ذهن مخاطب رسوب کرده و تهنشین شده است.
سئو به بیشتر دیده شدن شما کمک می کند. وقتی در یک حوزه خاص مخاطبان راجع به موضوعات مختلف جستجو میکنند و هر بار در نتایج برتر با شما مواجه میشوند، علاقهمند می شوند که بیشتر راجع به شما اطلاعات کسب کنند. این موضوع همان افزایش آگاهی نسبت به برند است. سپس رفته رفته شما جایگاه خود را در ذهن و قلب مخاطب ایجاد میکنید. در نتیجه ذهنیت کاملی نسبت برند شما برای مخاطب ایجاد میشود!
هدف از سئو چیست؟
از بررسیهایی که در بخش قبلی انجام شد متوجه شدیم که سئو بسیار کاربردی و ارزشمند است. حتی SEO به عنوان یک مکمل خوب و کاربردی برای سایر کانالهای بازاریابی شناخته می شود. پس اگر بخواهیم یک جمعبندی نسبت به اهداف و کاربردهای استفاده از بهینه سازی برای موتور های جستجو داشته باشیم، به موارد زیر خواهیم رسید:
- بهبود رتبه سایت در صفحه نتایج موتور جستجو
- افزایش میزان ترافیک ارگانیک و بازدید وب سایت
- کاهش هزینههای تبلیغاتی
- افزایش نرخ فروش محصولات و خدمات
- برندینگ و شناخته شدن
- اعتماد سازی و افزایش اعتبار کسبوکارها
- بازاریابی مستقیم و بدون واسطه
- …
چرا موتورهای جستجو به سئو نیاز دارند؟
موتورهای جستجو همیشه در تلاش هستند تا نتایج بهتری را برای کاربران اینترنتی فراهم کنند. با این حال همچنان محدودیتهایی در مسیر انجام اینکار وجود دارد. در واقع موتورهای جستجویی همچون گوگل با استفاده از رباتهای خزنده سعی میکنند مطالب موجود در سطح وب را به خوبی درک کنند.
استفاده از سئو و بهینه سازی وبسایت کمک میکند تا خزندههای گوگل درک بهتری از محتوا بدست آورند. سپس در کنار آن رفتار مخاطب را نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهند. مجموعه این شاخصها در کنار یکدیگر کمک میکند تا گوگل با توجه به درک و فهمی که از محتوا و پرسوجو کاربر بدست آورده، بهترین نتایج ممکن را برای او نمایش نمایش دهد.
البته همچنان موتورهای جستجو در حال فعالیت برای بهبود بخشیدن به تکنولوژیهایشان هستند. همه این تلاشها در راستای بررسی عمیقتر و بهتر وب و همچنین ایجاد بازخورد بهتر نتایج برای کاربران است.
انواع تکنیکها و ترفندهای سئو
ترفندهای بهینه سازی وبسایت برای موتورهای جستجو به طور کلی به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
سئو کلاه سفید
برای انجام درست و اصولی فعالیت های بهینه سازی وبسایت، قوانین متعددی از سوی موتورهای جستجو همانند گوگل تعیین شده است. سئو کلاه سفید به این معنا است که با رعایت کردن کامل قوانین و الگوریتمهای موتور جستجو (الگوریتمهایی همچون گوگل پاندا، پنگوئن، مرغ مگسخوار، رنک برین، BERT و موارد دیگر)، باعث شویم که رتبه سایت به طی کردن روند طبیعی در صفحه نتایج موتور جستجو جایگاه بهتری کسب کند.

بهترین و اصولیترین روش سئو، فرآیند سئو کلاه سفید است. اگر از این روش استفاده کنید، نمی توانید یک شبه و در مدت زمان کوتاهی به جایگاه های برتر برسید. اما با صرف زمان در کنار فعالیتهای مداوم خود مانند بررسی وبسایت، بهینه سازی، لینک سازی و دیگر موارد، از جایگاه خوبی برخوردار خواهید شد که به راحتی از دست نمیرود!
سئو کلاه سیاه
نقطهی مقابل سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه است. همیشه در همه زمینهها افرادی هستند که می خواهند با تقلب و فریب کاری جایگاه خوبی را برای خود ایجاد کنند. سئو هم از این قضیه مستثنا نیست! سئو کلاه سیاه نیز ترفندی است که بر مبنای فریب موتور جستجو ایجاد شده است. به این صورت که افراد سعی می کنند از نقاط ضعف موتر جستجو برای فریب دادن آن استفاده کنند.

این روش شاید در کوتاه مدت نتایج خوبی را به همراه داشته باشد. اما جایگاه کسب شده با استفاده از این روش همانطور که سریع کسب میشود سریع هم از دست می رود. البته گوگل نیز برای مقابله با این روش ها دائما در حال آپدیت شدن است و از الگوریتم های جدید برای درک بهتر و عمیقتر رونمایی میکند.
سئو کلاه خاکستری
سئو کلاه خاکستری نیز به نوعی زیر مجموعه سئو کلاه سیاه به حساب میآید. در این روش از ترفندهایی استفاده میشود که از دید گوگل و الگوریتمهای آن هنوز شامل مجازات نیستند. اما با این وجود جزء روش های قانونی نیز به شمار نمی روند. استفاده از این روش توصیه نمیشود اما ممکن است بازخورد مناسبی داشته باشد.

به عنوان مثال افراد در بلاگها یا شبکه های اجتماعی صفحاتی را با عنوانهای متفاوت ایجاد می کنند. سپس از طریق آن ها به خودشان لینک میدهند. این روش ممکن است بازخورد خوبی داشته باشد اما امکان دارد در آینده مورد جریمه گوگل قرار گیرد. توصیه میکنم تا زمانی که اطلاعات و تجربه کافی را در زمینه سئو کسب نکردهاید، به سراغ استفاده از این روشها نروید.
مهمترین مراحل سئو سایت چیست؟
سئو و بهینه سازی یک وبسایت فرآیندی زمانبر، مستمر و تکرار پذیز است. ترفندها و روشهای گوناگونی برای کسب جایگاه بهتر در نتایج موتورهای جستجو وجود دارد، که هرکدام میتواند به اندازه خاصی تاثیر گذار باشد. اما اگر بخواهیم یک دید کلی نسبت به مفاهیم سئو داشته باشیم، باید سه زیرمجموعه اصلی آن را شناخته و تجزیه و تحلیل کنیم:

سئو داخلی سایت (On page SEO)
سئو و بهینه سازی داخلی یک وب سایت با شناسایی کلمات کلیدی ارزشمند، تجزیه و تحلیل رقبا و تدوین استراتژی محتوایی آغاز میشود. سپس با تولید محتوای ارزشمند، نوشتن توضیحات متا، دسته بندیها، لینک سازی داخلی و … ادامه پیدا میکند. یعنی شما در این بخش باید تمامی شاخصهای درون یک وب سایت را بهینه سازی کنید.
سپس میتوانید جایگاه بهتری در صفحه نتایج گوگل بدست آورید و ترافیک ورودی وب سایت خود را افزایش دهید. در ادامه چک لیست سئو داخلی یک وب سایت را بررسی خواهیم کرد:
- تحقیق کلمات کلیدی
- بررسی رقبا
- تدوین استراتژی محتوایی
- تولید محتوای باکیفیت و ارزشمند
- نحوه ارائه محتوا (فونت، خوانایی،ساختار متن، توجه به نیاز کاربر و …)
- بهینه سازی عنوان صفحات
- توضیحات متا
- بهینه سازی آدرس صفحات وب سایت (URL)
- لینک سازی داخلی
- بهینه سازی انکرتکستها
- …
تحقیق کلمات کلیدی
انتخاب کلمه کلیدی یکی از مهمترین بخشهای سئو است. در واقع اگر بخواهم دقیق تر بگویم، هدف گذاری در سئو با انتخاب کلمات کلیدی انجام میشود. برای تعیین کلمات کلیدی بهتر است کارشناس سئو و مشتری با همفکری یکدیگر، کلمات کلیدی را انتخاب کنند. دقت داشته باشید که کلمات کلیدی برای هر حوزه کاری نامحدود هستند اما هرکدام ارزش های متفاوتی دارند.
کلمات کلیدی امروزه به سمت طولانیتر شدن پیش میروند. اما علت این موضوع چیست؟ عبارتهای تک کلمهای شاید ترافیک بیشتری را به همراه داشته باشند، اما چندان هدفمند نیستند و رقابت بالایی بر روی آنها وجود دارد. در نقطه مقابل، کلمات کلیدی طولانیتر شاید میزان جستجوی کمتری داشته باشند، اما در زمینه تبدیل مخاطب به مشتری بهتر عمل میکنند و رقابت کمتری بر روی آنها وجود دارد.
برای توسعه دادن لیست کلمات کلیدی علاوه بر تحلیل مخاطب، میتوان از ابزارهای متفاوتی استفاده کرد. به عنوان مثال از ابزارهایی همچون الکسا و SemRush برای تحلیل کلمات کلیدی رقبا استفاده میشود. یا ابزار های دیگری همچون Google keyword planner و Google trends نیز میتوان بهرهمند شد.
فاکتورهای انتخاب کلمات کلیدی
- تعداد رقبا
- قدرت رقبا
- میزان جستجو
- ارزش ایجاد شده
- …
تولید محتوای ارزشمند
برای شروع باید به این نکته دقت داشته باشید که محتوا فقط متن نیست! بلکه شامل ویدئو، تصاویر، پادکست و دیگر موارد نیز هست. پس سعی کنید از تمام این قابلیتها به صورت مناسب استفاده کنید. نکته دیگری که در زمینه تولید محتوا وجود دارد، این است که باید مخاطب خود را بشناسید. سپس متناسب با نیاز مخاطب اقدام به تولید محتوا کنید.
محتوای تولید شده باید جذاب و کاربرپسند باشد. اما نباید تکراری، کپی شده و بی کیفیت باشد، چون گوگل میتواند این موارد را به خوبی شناسایی کند. دقت داشته باشید که نوشتن یک عنوان مناسب برای محتوا باید زمان زیادی صرف کنید و آن را به بهترین شکل ممکن در بنویسید. اینفوگرافیک زیر یک مثال مناسب برای تولید محتوای ارزشمند است، ابتدا آن را بررسی کنید و سپس به سراغ ادامه توضیحات بروید!

علاوه بر این موارد باید به ساختار محتوا نیز دقت شود. که عنوانها و زیرعنوان ها به صورت درست استفاده شوند. نحوه ارائه محتوا نیز بسیار تاثیر گذار است. فونت انتخاب شده و سایز آن نباید به شکلی باشد که کاربر از خواندن مطالب خسته شود و از وبسایت خارج گردد.
سعی کنید مواردی همچون فاصله مناسب بین خطوط و پاراگرافها و مواردی از این قبیل که کمک می کند خوانایی محتوای شما بهتر شود را حتما رعایت کنید. به عنوان نکته آخر باید بگویم که از پاراگراف های طولانی استفاده نکنید!
لینک سازی داخلی
لینک سازی داخلی به این معناست که صفحهای از یک سایت را به صفحه دیگری از همان سایت متصل کنیم. کمی بالاتر لینک سازی داخلی بر روی انکرتکست تدوین استراتژی محتوا انجام شده است. در واقع با اینکار کاربران با کلیک بر روی این لینکها به سایر صفحات و بخش های مرتبط در وبسایت شما منتقل میشوند.
همچنین رباتهای گوگل میتوانند صفحات جدید و مرتبط باهم را به راحتی شناسایی کنند. علاوه بر این موارد، کاربران با استفاده از لینکهای داخلی به بخشهای مختلف وب سایت شما منتقل میشوند. این موضوع باعث میشود که وقت بیشتری را درون وبسایت شما صرف کنند. گوگل از این طریق متوجه میشود که کاربران وبسایت شما را دوست دارند.
سئو فنی سایت (Technical SEO)
به فرآیند بهینه سازی وبسایت به صورتی که خزندههای موتور جستجو بتوانند به راحتی وبسایت را درک کرده و آن ایندکس کنند، سئو تکنیکال یا فنی گفته میشود. در واقع با بهینه کردن بخشهای فنی یک وب سایت، خزندههای گوگل راحت تر و سریعتر می توانند به آن دسترستی داشته باشند. در نتیجه فرآیند ایندکس شدن نیز بهتر انجام می شود.
چک لیست سئو تکنیکال
- سرعت لود صفحات سایت
- رسپانسیو بودن سایت
- کدنویسی استاندارد
- ریدایرکتهای داخلی، خطای ۴۰۴
- تهیه گواهی SSL
- استفاده از سایت مپ XML
- استفاده از کدهای نشانهگذاری (Schema Code)
- استفاده از تگ کنونیکال
سئو خارجی سایت (Off page SEO)
سئو خارجی شامل تمام اقداماتی میشود که در خارج از وب سایت شما انجام میشود، تا جایگاه بهتری در صفحه نتایج موتور جستجو کسب کنید. در واقع سئو خارجی سایت به گوگل میگوید که افراد چه احساسی نسبت به وب سایت شما دارند. هرچقدر لینکهای باکیفیت و نظرات مثبت بیشتری نسبت به سایت شما ثبت شود، گوگل نیز این موارد را به عنوان یک امتیاز مثبت برای شما در نظر خواهد گرفت.
چک لیست سئو خارجی
- لینک سازی خارجی
- خرید بکلینک و رپورتاژ آگهی
- توازن لینکها
- فعالیت در فرومهای تخصصی
- فعالیت در رسانههای اجتماعی
- قدرت برند و تجربه کاربری
رتبههای گوگل همواره تغییر میکند!
به چند دلیل رتبههای گوگل همواره تغییر میکند؛ اول اینکه در گذر زمان موارد فنی تغییر میکند و نیازهای جدید ایجاد میشود. به عنوان مثال شاید تا سال ۱۳۹۰ ، رسپانسیو (تطبیق پذیر) بودن سایت اهمیت چندانی نداشت. اما پس از اینکه تلفنهای همراه بسیار پراستفاده شدند، گوگل برای جلب رضایت کاربران آنها، رسپانسیو بودن وبسایت را به عنوان یک فاکتور کلیدی در نظر گرفت!
مورد بعدی مربوط به الگوریتمهای گوگل است که دائما در حال آپدیت شدن هستند. در واقع به مرور زمان درک موتور جستجو نسبت به محتوا و نیاز کاربر بهتر شده است و این روند همچنان ادامه دارد. علاوه بر اینها در نظر داشته باشید که همواره رقبای جدیدی به چرخه رقابت وارد میشوند!
در نهایت باید بدانید که انتظارات کاربران از محتوا تغییر می کند. در نتیجه مدل جستجوی آنان نیز متناسب با این موضوع تغییر خواهد کرد. پس سئو یک چرخه بیپایان و تکرارپذیر است و باید روند بهینه سازی سایت به صورت مداوم و متناوب انجام پذیرد.
جمعبندی و سخن پایانی
با بررسی تمامی مطالب گفته شده، متوجه شدیم که سئو روشی استراتژیک است که با استفاده از آن میتوان در صفحه نتایج موتورهای جستجو رتبه و جایگاه بهتری کسب کرد. جایگاه بهتر نیز مزایای بسیاری همچون افزایش ترافیک ارگانیک، کاهش هزینههای تبلیغاتی و دیگر موارد را به همراه خواهد داشت. نکته کلیدی در سئو کردن توجه به نیاز کاربر و مخاطب است. توصیه میکنم یک لحظه هم از این موضوع غافل نشوید.
در پایان امیدوارم از این مقاله اختصاصی ویتکس لذت برده باشید و این اطلاعات برای شما مفید واقع شده باشد. میتوانید این محتوا را در رسانههای اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنان نیز از اطلاعات این محتوا بهرهمند شوند.
دیدگاه شما