
روند جستجو با گوگل از گذشته تا کنون تغییرات بسیاری داشته است. میخواهیم به گذشته برویم و مروری داشته باشیم بر روند جستجو با گوگل و نتایج حاصل از اینکار و سپس تغییرات ایجاد شده در این موتور جستجو تا به امروز را مورد بررسی قرار دهیم. در این مسیر با الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل یا همان Google Hummingbird Algorithm و علاقه آن به رفتار کاربران آشنا میشویم؛ در نهایت نیز راجع به آینده جستجوها و تاثیر مرغ مگس خوار بر سئو سایتها صحبت خواهیم کرد. اگر شما هم کنجکاو هستید که بدانید گوگل چطور منظور و هدف کاربر را درک میکند و نتایج مناسبی به او نشان میدهد، تا پایان این مقاله همراه ما باشید!
جستجو در گوگل در سالهای نه چندان دور!
در گذشته شاید خیلی از ما وقتی دنبال برطرف کردن دغدغههای ذهنی خودمان بودیم، به گوگل مراجعه میکردیم. بعد شروع میکردیم به تایپ کردن عبارت مورد نظر تا با اینکار منظور و هدف خود را برای گوگل قابل فهم کنیم. اما خیلی وقتها بعد از مشاهده صفحه نتایج تعجب میکردیم. تعجب ما از این بود که نتایجی که نمایش داده میشد ارتباط چندانی با عبارتی که سرچ کرده بودیم، نداشت.

در واقع صفحات اسپم با ترفندهای مختلف در صفحه اول گوگل جایگاه مناسبی کسب کرده بودند. صفحاتی با محتوای کم ارزش و تبلیغاتهای خسته کننده! اکنون که این اتفاقات را در ذهن خود مرور میکنید احتمالا از خودتان میپرسید که چه اتفاقی افتاده بود که گوگل این صفحات را به عنوان نتایج برتر نمایش میداد؟
ماجرا از این قرار بوده است که در گذشته موتور جستجوی گوگل، آنقدرها پیشرفته نبود. این سایتها نیز با استفاده زیاد از کلمات کلیدی درون محتوایشان و ایجاد بک لینکهای اسپم با تعداد بالا، میتوانستند گوگل را فریب دهند و رتبه خوبی در صفحه نتایج گوگل بدست آورند. گوگل نیز این موضوع را متوجه شد و برای مقابله با آن در آپدیتها و الگوریتمهای جدیدش راهکارهایی را ارائه داد.
در ابتدا این راهکارها تحت عنوان الگوریتمهایی با نام های پنگوئن و پاندا ارائه شدند. وظیفه این الگوریتم پاندا بررسی محتوای سایتهای مختلف و سنجش کیفیت آنها است. الگوریتم پنگوئن نیز با سایتهایی که از تاکتیک بک لینک سازی اسپم استفاده میکنند مقابله میکند. این الگوریتمها در برخورد با سایتهای فریبکار ابتدا آنها را جریمه میکنند؛ سپس در صورت ادامه روند فریبکارانه، به مرور زمان آنها را کاملا از نتایج جستجو حذف میکنند. در کنار این الگوریتمها از الگوریتم دیگری تحت عنوان الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل به عنوان یک مکمل رو نمایی شد.
الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست؟
همانطور که گفتیم، گوگل راهکارهایی برای مقابله با سایتهای فریبکار و بیکیفیت ارائه داد. برای درک کیفیت محتوای تولید شده توسط سایتها گوگل تصمیم گرفت که علاوه بر کلمات کلیدی، به معنای کلمات و ارتباط میان آنها نیز توجه داشته باشد. در نتیجه سایتهای بیکیفیت و اسپم رفته رفته شناسایی و جریمه میشدند.
همچنین اینکار باعث شد که سایتهایی با محتوای غنی و باارزش بتوانند جایگاه مناسبی را کسب کنند؛ در نتیجه این سایتها بیشتر دیده میشدند و پاداش زحماتشان را دریافت میکردند. در تاریخ ۲۰ آگوست ۲۰۱۳ گوگل از الگوریتم مرغ مگس خوار رونمایی کرد. این الگوریتم به عنوان مکمل دو الگوریتم پاندا و پنگوئن و در راستای بهبود عملکرد موتور جستجو گوگل شروع به کار کرد.

مرغ مگس خوار گوگل با سرعت و دقت بالایی به بررسی کلمات میپردازد. این الگوریتم لغات مترادف و هممعنی کلمات را نیز تا حد زیادی میشناسد. در واقع الگوریتم مرغ مگس خوار با درک معنا و مفهوم عبارت جستجو شده توسط کاربر، سعی میکند نتایج مناسبتر و دقیقتری را برای او فراهم سازد. این الگوریتم سایتهای متخلف که از محتوای بیکیفیت که از کلمات کلیدی نیز پر شدهاند را جریمه میکند.
گوگل توانست با یک تیر دو نشان را بزند. در واقع با درک بهتر و عمیقتر نسبت به موضوعات مختلف و ارائه نتایج باکیفیت ابتدا رضایت کاربران را جلب کرد. سپس با حذف نتایج اسپم و ایجاد فرصت برای دیده شدن محتوای باکیفیت، وبمستران را به تولید محتوای غنی و باکیفیت تشویق کرد.
نمونهای از تاثیرات الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل
امروزه گوگل صرفا یک موتور جستجو نیست؛ میتوان گفت گوگل در حال حاضر یک موتور پاسخگو است. به عنوان مثال کافی است شما به جای سرچ کردن عبارات و سوالهای طولانی، عبارت ” سن کریستیانو رونالدو ” را سرچ کنید. آن وقت با نتیجه زیر روبهرو خواهید شد.

همانطور که مشاهده میکنید گوگل دقیقا پاسخ مورد نظر که عدد ۳۵ است را برای شما نمایش میدهد. پس گوگل به خوبی منظور و هدف شما را از این جستجو را درک میکند. در واقع به لطف سرعت و دقت مرغ مگس خوار شما خیلی سریع به نتیجه دلخواهتان دست پیدا کنید. علاوه بر این موارد گوگل سعی میکند کمی ذهن کاربر را قلقلک بدهد و حس کنجکاوی او را بر انگیزد! اما چگونه؟
به باکس سمت راست تصویر دقت کنید. گوگل سعی میکند علاوه بر سن رونالدو، اطلاعاتی درباره وزن، قد، بیوگرافی، خانواده و سایر موارد مشابه را به طور خلاصه به شما ارائه کند. در واقع گوگل تمامی اطلاعاتی را که فکر میکند برای شما مفید است را به صورت مختصر برایتان نمایش میدهد. در صورت کنجکاوی و نیاز به اطلاعات بیشتر نیز، شما میتوانید مقالات موجود را بررسی کنید.
الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چگونه عمل میکند؟
مرغ مگس خوار تغییرات بزرگی در سیستم جستجو ایجاد کرد. در واقعی این الگوریتم نوعی از جستجو مبتنی بر مکالمه را ارائه کرد. وقتی شما عبارت “غذاخوری های کرج” را جستجو میکنید، مرغ مگس خوار کارش را شروع می کند؛ به این صورت که کلماتی را که از نظر معنایی به غذاخوری و کرج نزدیک هستند را در نتایج لحاظ میکند. مثلا برای غذاخوری کلماتی همچون رستوران، فست فود، کترینگ و موارد دیگر را در نظر میگیرد. برای کرج نیز موقعیتهای مکانی نزدیکتر را لحاظ میکند.
پس امروزه گوگل محتوای عبارت شما را به خوبی متوجه میشود. در واقع مرغ مگس خوار باعث شد گوگل بیشتر از کلمات کلیدی خاص بر روی مفهوم محتوا تمرکز داشته باشد. حتی موقعیت مکانی شما را به خوبی مشخص میکند و نتایج بهتری را به شما ارائه میدهد. اما ممکن است برای شما این سوال پیش آمده باشد که گوگل چطور قصد و هدف کاربران را تشخیص میدهد؟
برای رسیدن به جواب این سوال باید به بررسی دو مفهوم اساسی به نام گراف دانش گوگل و جستجوی معنایی گوگل بپردازیم.
گراف دانش گوگل (The Knowledge Graph)
دقیقا یک سال قبل از مرغ مگس خوار، گوگل مفهومی به نام گراف دانش را ارائه کرد. در حقیقت گوگل با کمک گراف دانش خودش این توانایی را دارد که اطلاعات و جزئیات دیگری که مرتبط و مکمل جستجوی شما باشد را برایتان فراهم کند. در واقع گوگل موفق شده است که الگوریتم پیچیدهای را پیاده سازی کند، که بتواند ارتباط موضوعی صفحات را به خوبی درک کند.
گراف دانش گوگل تلاش میکند تا ارتباط بین صفحات و موضوعات گوناگون را درک کند؛ سپس بر اساس اطلاعات گردآوری شده از پایگاه های داده گوناگون همانند ویکی پدیا، چکیدهای از آنچه مورد نیاز شماست را برایتان فراهم کند. در واقع گوگل با بررسی رفتار شما به دانش خودش و شما اضافه میکند. برای درک کامل مفهوم گراف دانش توصیه میکنم ویدئو زیر را ببینید.
کمی قبلتر سن کریستیانو رونالدو را سرچ کردیم. اگر به آن تصویر دقت کنید، باکسی را در سمت راست آن مشاهده خواهید کرد. که اطلاعات بسیاری از جمله تعداد کارتهای زرد و قرمز رونالدو در این فصل از سری آ را برای شما فراهم کرده است. که همه این موارد حاصل گراف دانش است. اما گوگل از کجا متوجه میشود که این اطلاعات نیاز شما را برطرف میکند؟ اکنون وقت آن است که به بررسی قابلیت فوق العاده جستجوی معنایی بپردازیم!
جستجوی معنایی (Semantic Search)
جستجوی معنایی چیزی فراتر از جستجوی کلمه به کلمه است. در جستجوی معنایی دیگر تمرکز گوگل صرفا بر روی کلماتی که شما جستجو میکنید، نیست؛ بلکه تمرکز بر روی معنا و مفهوم آن کلمات در کنار یکدیگر است.
منظور از جستجوی معنایی مطالعه و درک ارتباط کلمات با یکدیگر و منطق حاکم بر این ارتباط است. در واقع این نوع جستجو میخواهد با درک قصد و هدف کاربر از طریق معنای واژهها در بافت، دقت نتایج جستجو را افزایش دهد و نتایج بهتری را برای کاربران فراهم کند. گوگل وقتی میخواهد محتوای یک عبارت را تشخیص دهد، عوامل مختلفی را در نظر میگیرد:
- موقعیت جغرافیایی کاربر
- سابقه جستجوی کاربر
- خصوصیات عبارت و کلماتی که در کنار هم آمدهاند
- سابقه جستجو همگانی
- و موارد دیگر
هدف الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست؟
گوگل با استفاده از مرغ مگس خوار به معنی واژههای جستجو شده دقت میکند و از درک صحیح مفهوم عبارات جستجو شده مطمئن میشود. سپس صفحاتی را که با معنا و مفهوم عبارات جستجو شده همخوانی دارند پیدا کرده و به کاربران نمایش دهد. بنابراین هدف گوگل و الگوریتم مرغ مگس خوار بهتر کردن کیفیت نتایج جستجو شده است؛ و همچنین جلوگیری از نمایش صفحاتی که صرفا به تکرار کلمات کلیدی پرداختهاند.
تاثیرات الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل بر سئو
گوگل پس از اینکه در رابطه نحوه عملکرد مرغ مگس خوار توضیحاتی را ارائه داد، اعلام کرد که نگران سئو سایتتان نباشید؛ به این دلیل که قوانین و قواعد کلی تغییرات چندانی نداشته است. همچنین کسانی که محتوای باارزش، منحصر به فرد و باکیفیت خلق میکنند، بهترین امتیازها و جایگاهها را از سوی گوگل کسب خواهند کرد.
اما اگر شما پس از روی کار آمدن این الگوریتم با کاهش ترافیک و کاهش میزان بازدید سایتتان روبهرو شدهاید، میتوانید از ترفندهای زیر برای بهتر شدن جایگاه و همچنین کسب امتیاز از الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل استفاده کنید:
- بهینه سازی کلمات کلیدی: به جای تکرار زیاد کلمات کلیدی از مترادفهای آن استفاده کنیم
- بهینه سازی انکرتکستها با استفاده از کلمات کلیدی
- استفاده از کدهای نشانه گذاری Schema
- خلق محتوای متنوع: محتواهایی با تعداد کلمات و کاراکترها متنوع و متناسب با نیاز کاربران تولید کنید
- استفاده کاربردی از محتوای تصویری: جداول، نمودارها، اینفوگرافیها، ویدئوها و …
پیشنهاد ویژه ویتکس: همه اطلاعاتی که نیاز دارید درباره مفهوم سئو بدانید را در مقاله “سئو چیست؟” مطالعه کنید.
نتیجهگیری و سخن پایانی
با الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل به خوبی آشنا شدیم و متوجه شدیم که این الگوریتم رفیق خوبی برای سئو کاران کلاه سفید است؛ پس توصیه میکنیم که محتوای باکیفیت و باارزش خلق کنید تا بتوانید جایگاه مناسبی را در نتایج گوگل کسب کنید و در همین راستا ترافیک و بازدید وبسایتتان را افزایش دهید. همچنین سعی کنید از ترفندهای گفته شده به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
در پایان امیدوارم از این مقاله اختصاصی ویتکس لذت برده باشید و این اطلاعات برای شما مفید واقع شده باشد. میتوانید این محتوا را در رسانههای اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنان نیز از اطلاعات این محتوا بهرهمند شوند.
عالی بود